Gyakori kérdések - Kineziológia

Miért érdemes kineziológus szakemberhez fordulni?

A kineziológia szemlélete holisztikus, az embert, mint egységet vizsgálja, nem tüneteket kezel, hanem a probléma okát keresi és oldja különböző korrekciós technikákkal, rendkívül hatékony gyógymód. A kineziológia fájdalommentes módszer. Nagyon fontos, hogy a kineziológia nem helyettesíti sem a pszichiátriai sem a pszichológiai kezeléseket. A kineziológus nem gyógyít és nem diagnosztizál!

Gyakori kérdések- Life coach

Mikor fordulj life coachhoz?

Life coach szakemberhez akkor érdemes fornulnod, amikor úgy érzed, hogy valamire az életedben nem találod a megoldást,legyen az magánélet, munkahely, magaddal, vagy más környezetedben élőkkel való kapcsolat stb...

Bátran elmondhatok- e dolgokat a life coachnak?

Nyugodtan és bátran megnyílhatsz a life coacnak, hiszen ugyanúgy, mint a kineziológusokat és az orvosokat titoktartási kötelezettsége van.

Milyen jellegő, típusú kérdeseket alkalmaz a life coach az ügyféllel folytatott közös munkájuk során?

Az ülés során a coach nyitott,érdeklődő,a coach számára gondolkodásra serkentő, ügyfél személyétől és a céltól függően érzésekre, gondoloatokra, cselekedetekre irányuló kérdést tesz föl.

Mit jelent az, hogy nyitott kérdés a coachingban?

A nyitott kérdés nem eldöntendő kérdés, hanem sok esetben mélyebb, hosszabb kifejtést igénylő kérdés, valamint a jó coach nem tesz föl irányított kérdéseket.

Milyen kérdéseket nem tesz föl egy etikus és hiteles coach az ügyfelének?

Kerüli a provokáló, sértő, gúnyolódó,célzó kérdéseket.

Mennyi alkalomra van szükség a változas eléréséhez?

Általában 4-5 alkalommal/üléssel megoldható egy elakadás, de ez függ az akarattól , motivációtól, elhatározástól is.

Ad- e konkrét tanácsot a coach ügyfelének?

A coach nem ad tanácsot ügyfelének, csak megfelelő kérdésekkel és technikai " eszközök " alkalmazásával segíti az ügyfelet a változáshoz vezető úton.

Fontos- e az ügyfél múltjának részletes feltérképezése a cél eléréséhez?

Nem igazán fontos. A coach és az ügyfél kifejezetten a jelenben fellépő nehézségre helyezi a hangsúlyt és a jövőt építik.

Mi történik akkor, ha az ügyfél nem tud megjelenni a megbeszélt idöpontban?

Minden embernek akadhat hirtelen elfoglaltsága és közbe jöhet valami, ami miatt nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban, de ebben az esetben az ügyfélnek lemondási kötelezettsége van a coachal szemben.Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek le kell mondania az időpontját legkésőbb 24 órán belül.

Miért nagyon fontos, miért van jelentősége és miért terheli nagyobb felelősség az ügyfelet a lemondással kapcsolatban?

Amennyiben az ügyfél nem mondja le az időpontját, vagy nem legalább 24 órával korábban jelzi ,hogy nem tud megjelenni a megbesélt időpontban, akkor a coach idő hiányában már nem tud más, fejlődni vágyó ügyfélnek kiadni a megüresedett helyet és időpontot, ami sajnos bevételkieséshez vezet.

Kialakul-e függőségi viszony a coach és az ügyfél között?

Igen, kialakul, hiszen létrjön közöttük egy együttműködő kapcsolat, amely kapcsolatban egy közös célért dolgoznak. A függőség mértéke és az, hogy melyik félnél erősebb és gyengébba függőség ,az egy ülésen belül többször változik.

Mikor jelenthet problémát a coach és az ügyfél közti függőségi viszony?

Akkor, ha az ügyfél a folyamat/ munka befejeződése, lezárása után még mindig függ a coachtól. Fontos, hogy a munkájuk lezárási szakaszában közösen meggyőződjenek arról, hogy mind a ketten készen állnak a munka és a kapcsolat lezárására , vagyis arról, hogy az ügyfél készen áll az "önálló boldogulásra".